Tavaszköszöntő autóvadászat

2014.04.01 22:42

Csaknem 100 rendőr illetve polgárőr indult bevetésre március 22-én reggel Dél-Pest és a kapcsolódó agglomerációs települések útjain, lopott és körözött gépkocsikra vadászva. Az akciónak meg is lett az eredménye, három autót sikerült visszajuttatni jogos tulajdonosaiknak. A szervezők az eseményt Csala Zsuzsa emlékének ajánlották, aki maga is hosszú éveken át portyázott lopott autókat keresve. ***

A reggeli eligazítást a soroksári Közösségi Házban tartották, ahol Makádi Katalin a XX. és XXIII. kerület, Papp Péter a XXI. kerület rendőrkapitánya és Ruszó László, a BRFK ezredese is köszöntötte a hivatalosan rendszámfelismerő verseny néven futó rendezvény résztvevőit. 18 egység versenyzett egymással, melyikük gyűjti be a legtöbb pontot a nap folyamán a lopott, körözött, forgalomból kivont, kitiltott járművek lefüleléséért, ki viheti haza a győzteseknek járó kupákat. Sánta László, az akció főkoordinátora irányította a csapatokat a kijelölt területekre, majd maga is autóba szállt, és elindult vadászni Csepelre.
Sánta László, aki ma már az ORFK állományában végzi munkáját, 2000-ben egy eredetiségvizsgáló cég támogatásával hozta létre a Zsaru-CAR (Civil Autókereső Rendszer) programot, a technikai háttér a gépjárművet és a rendszámfelismerő rendszert foglalja magában. Abban az esetben, ha a rendszámfelismerő körözött járműre bukkan, felharsan Beethoven IX. szimfóniájának legismertebb motívuma, a nyilvántartóból érkező adatokból pedig kiderül miért áll körözés alatt a kocsi, illetve a tulajdonosa.
A mostani akcióra a rendszert fejlesztő cég mérnöke, aki maga is a parancsnoki csapat tagja volt, a legújabb, könnyen mobilizálható táblagép rendszámfelismerőt is magával hozta. A kis gép jó szolgálatot tett, hiszen segítségével két lopott autót is sikerült megtalálni. A csepeli Vízmű-lakótelep parkolójában csendült fel először az Örömóda, egy Toyotánál jelzett a készülék. Az adatokból az is hamar kiderült, hogy az autót három nappal korábban egy XXII. kerületi lakásbetörés alkalmával lovasították meg egy másik kocsival egyetemben. Ez az információ tovább ösztönözte a keresőcsapatot, hiszen jól tudták, lehet, hogy a másik jármű is a környéken „pihen”. Nem is tévedtek. Néhány kilométerrel arrébb, a Krizantém utcában újra zenélt a rendszámfelismerő, s láss csodát, az ellopott Ford is előkerült.
Egy óra múlva már a boldog tulaj, egy háromgyermekes édesanya is helyszínen volt, aki nem győzött hálálkodni a „vadászoknak”. Mint elmondta, március 19-én éjjel törtek be a lakásukba, és némi készpénz és értéktárgy mellett a két autót is elvitték, ami három gyerek mellett szinte pótolhatatlan veszteségnek tűnt.
A csapatok délután 4 óra tájban tértek vissza a bázisra, ahol Egressy Pál főszervező csülkös bablevessel vendégelte meg az akció résztvevőit. Kiderült, hogy több mint 46 ezer autót ellenőriztek a nap folyamán, 3 lopás miatt körözött gépjárművet találtak meg, 2 „egyedi azonosítójel meghamisítására” derült fény, 5 körözött személyt fogtak el, 46 forgalomból kivont, kitiltott járművel szemben intézkedtek, 26 lejárt műszaki engedéllyel közlekedő autóst találtak és 6 vezetéstől eltiltott sofőr is lebukott.
A résztvevőket 2 kategóriában díjazták, külön a rendőröket, külön a polgárőröket. A Hatala József miniszteri biztos által felajánlott „A legjobb autóvadász” díjat az elmúlt egy év eredményei alapján Sánta László nyerte, akinek Garamvölgyi László rendőrtábornok adta át a kupát.

Egyesületünk, a Dunakeszi Rendőrkapitányság gödi rendőrőrs állományával, eredményesen vett részt a "vadászaton"!

Jónás Á.

Forrás: https://www.soroksaronline.hu/

 

Képgaléria: Tavaszköszöntő autóvadászat