Ne legyen a betörők áldozata!

2014.01.24 10:26

„Az én házam, és én váram” szól a köznyelv rövid és bölcs összegzése arról, hogy milyen fontos életünkben a magánszféra élettere, a családi otthon.

Amikor eltulajdonítják értékeit, az elkövető nem csak a lakását, hanem a lelki nyugalmát is feldúlja. Ilyen negatív eseményt követően a károsult első útja már egy zárszaküzletbe vezet. A tapasztalat azt mutatja, hogy jóval kevesebb a lakás védelmére költött összeg, a betörés során keletkezett anyagi kárnál.

Felmerül a kérdés:

Ön átgondolta azt, hogy mennyit ér meg Önnek a biztonsága, a család nyugalma?

Segítünk abban, hogy megtegye a szükséges lépéseket a sikeres megelőzés érdekében.

Elsősorban azt tanácsoljuk, forduljon szakemberhez és vizsgáltassa meg lakása biztonságának

állapotát.

A nyílászárók mechanikai védelme

A betörő jellemzően a bejárati ajtón jut be, ezért ezt a kritikus pontot szükséges elsőként megerősíteni. A kellő szilárdságú ajtólap és ajtókeret alapvető, mert ez képes ellenállást kifejteni a feszítés ellenében. Az ajtót ne lehessen leemelni sarkából, ezért el kell látni kiemelés gátlóval. Az ajtózár legyen több ponton záródó, több csapos, korszerű hengerzárbetéttel. Célszerű a komplett zárat kívülről zárpajzzsal védeni.

A földszinti ablakon ajánlott a rács, vagy biztonsági üveg, illetve betörés-késleltető fólia. Az

erkélyajtón alkalmazzon kulccsal működő kilincs-zárat.

Az elektronikus jelző-riasztó alkalmazása

Manapság sokféle készülék alkalmas arra, hogy érzékelje a jogtalan behatolást és azonnal jelzést adjon a vagyonvédelmi cég központjának, vagy a távollévő tulajdonosnak. Fontos, hogy bármely készüléket is telepítik, az legyen szabotázsvédett, vagyis ne lehessen kiiktatni, az áram ellátását meggátolni. Működtetését sajátítsák el, és használják minden esetben.

 

A tulajdonos bűnmegelőzési szemlélete

A technika fontos, de nem elégséges a védelem kialakításában. Az odafigyelés és apró trükkök alkalmazása is segíthet célja elérésében. Ne tároljon a szükséges mértékűnél több készpénzt otthon, már csak azért sem, mert a biztosító sem téríti meg a kárt. Rögzítse egy „házi leltárban” fontosabb ingóságai adatait, mely alapján pontos információt tud adni a nyomozó hatóság részére az elvitt értékekről. Műszaki cikkek esetén pontos típus megjelölés és gyári szám, míg más tárgyak esetén a méret, a forma, a szín, az egyedi jellemzők szerepeljenek. Minden értékéről készítsen fényképet.

Ha észleli a betörést, ne menjen be a lakásba, mert megsemmisítheti a nyomokat, esetleg szembe találja magát a még helyszínen lévő bűnelkövetővel, aki erőszakot alkalmazhat.

Azonnal hívja a rendőrséget a 107, vagy 112 ingyenes segélyhívó számon!

Kössön kockázat és értékarányos lakásbiztosítást kára megtérülése érdekében. Ha elutazik ne tegye közzé a közösségi oldalakon -az internetet a bűnözők is látogatják- mert az ilyen üzenettel mások figyelmét is ráirányíthatja az üresen maradó ingatlanra.

Mit tehet a hétvégi háza megvédése érdekében?

· Legyen megerősítve mindenhol a nyílászárók mechanikai védelme, szereljen fel kiegészítő

zárat, rácsot.

· Tartson rendet az épület környezetében, mert a telken hátrahagyott szerszámok, gépek, kerti

bútorok „bevonzzák” a tolvajt.

· A gondozatlan, „benőtt” növényzet, mint átláthatatlan kerítés rejtekhelyként szolgál a betörők számára, így tevékenységüket rejtve végezhetik.

· Ne hagyjon az épületben nagyobb értékű dolgot, illetve gondoskodjon a biztonságos tárolásról.

· Szezonális időszakon túl is rendszeresen látogassa tulajdonát, vegye fel a kapcsolatot a

telekszomszédokkal, és kölcsönösen figyeljenek egymás ingatlanjaira.

· Ismerje meg és tartson kapcsolatot a területileg illetékes, hatóságok szervezetek -rendőrség

polgárőrség, mezőőrök- tagjaival, informálja őket a gyanús eseményekről.

· A szomszédos ingatlan-tulajdonosoknak ismerje az elérhetőségét legalább egy telefonszámot, ahol baj esetén azonnal el tudják érni egymást.

BIZTONSÁGOS OTTHONT MINDENKINEK!