Katasztófavédelmi minősítő gyakorlat

2014.10.11 13:43

2014. október 10 – én került végrehajtásra a dunakeszi „Keszi”, járási mentőcsoport Nemzeti Minősítő Gyakorlata, valamint a Pilis Mentőcsoport éves gyakorlata. Egyesületünk, a 2013-ban megalakított "Keszi" járási mentőcsoport alapító tagjaiként 7 fő polgárőrrel vesz rész a mentőcsoport munkájában.
A gyakorlaton nyolc járási mentőcsapat 135 fővel vett részt. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományából a helyszín kialakításában, a gyakorlat levezetésében és a minősítésben 12 fővel, míg a Vöröskereszt állományából a helyszíni imitációhoz 30 fő került bevonásra.
A minősítő gyakorlat Vác Katasztrófavédelmi Kirendeltség, Szentendre Hivatásos Tűzoltó - parancsnokság területén került végrehajtásra. A feltételezés szerint hosszabb időn keresztül nagy mennyiségű eső áztatta a területet, ezért a „001 számú főútvonal” egy szakaszát egy földcsuszamlás következtében sárlavina sodorta el. Ennek következtében több jármű és a bennük utazó utasok is megsérültek. Az egy időben bekövetkezett nagyszámú hasonló esemény felszámolása miatt hivatásos erők már nem képesek a helyszínre vonulni, ezért a járási mentőcsapatok bevetése vált szükségessé.
A területen három azonos nehézségű kárhelyszín került berendezésre, melyek felszámolásához egyenletesen került elosztásra a nyolc járási mentőcsapat, figyelembe véve a technikai képességeiket. A résztvevő csapatok hatékonyan dolgoztak együtt, és sikeresen számolták fel valamennyi kárhelyet, végrehajtották a műszaki mentéseket és ellátták, majd a tábori kórházba szállították a sérülteket. A gyakorlat végén az értékelést követően mind a nyolc járási mentőcsapat megkapta a nemzeti minősítését.
Ezzel a gyakorlatsorozattal mind a tizennyolc járási mentőcsoport megszerezte a Nemzeti Minősítését. A minősítő dokumentációk későbbiekben ünnepélyes keretek között kerülnek átadásra.
Forrás: https://pest.katasztrofavedelem.hu

 

Képgaléria: Katasztófavédelmi minősítő gyakorlat